İçeriğe atla Kenar çubuğuna atla Alt bilgiye atla

Gaziantep`in Nizip ilçesinde, Fırat Nehri kıyısında bulunan Belkıs Zeugma antik kentindeki kazı çalışmaları tamamlandı ve Roma döneminden günümüze kalan Zeugma, kış uykusuna çekildi. Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürvekili ve Zeugma Kazıları Koordinatörü Kemal Sertok, A.A muhabirine, Zeugma`da iyi işler yapıldığını, gözlerinin arkada Kalmadığını ve bu açıdan huzurlu olduklarını söyledi. Zeugma`da yapılan kazıları değerlendirdiğinde, ” ah, vah denilmeyecek ” çalışmalar gerçekleştirildiğini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Sertok, ” Birbirinden değerli mozaikler, Türkiye müzelerinde bir örneği olmayan 155 cm büyüklüğündeki bronz Mars heykeli, heykelcikler, freskler, bullalar (mühür baskıları), bronz kandiller, Helenistik döneme ait stel, altın yüzük ve figürler bulduğumuz Zeugma`da güzel işler yapıldı” dedi.
“YÜZ AKIYLA İŞİN İÇİNDEN ÇIKTIK” Sertok, Zeugma`da Türk, İtalyan, İngiliz ve Fransız uzmanların ortak çalışması ile sonuca gidildiğini ifade ederek, ” Yüz akıyla işin içinden çıktık. Çalışmaların kusursuz olarak bitmesi için elimizden geleni yaptık. İç huzuru ile bunları söyleyebiliriz ” diye konuştu. Zeugma`daki kazıların çağdaş teknoloji ve yöntemlerle yapıldığını anımsatan Sertok, şöyle devam etti: ” Bu başarıda, kültürel varlıklara yönelik finansal destekler sağlayan ABD`den Packard Humanities Institute`nin (PHI) katkısı gözardı edilemez. PHI`nın desteğini inkar etmek mümkün değil. Zeugma kazıları için ilk aşamada 5 milyon dolar kaynak ayıran PHI sayesinde, bilgisayar sitesinden, restoratörlerin kullandığı aletlere kadar teknolojik olanaklardan en üst düzeyde yararlanıldı. Zeugma`da çalışmalar çok sıcak bir ortamda yapıldı. güneşin altında saatlerce çalışan uzmanlar, kazı alanından ayrıldıklarında rahat bir ortamda dinlenmeyi, PHI`nın desteğine borçludurlar. Elbette ki bu destek, başarıyı getirdi. O destek olmasa, kazı bu düzeye gelemezdi. PHI`ya ve PHI`nın destek vermesine katkıda bulunanlara minnettarız. “
“YARINA BAKMALIYIZ” Zeugma`da acil kurtarma kazısı yapılan (A) ve (B) bölgelerinin tamamen Birecik Barajı gölü altında kaldığını vurgulayan Sertok, sözlerini şöyle tamamladı: “yapılabileceklerin en iyisi yapıldı. Artık yarına, yani su altında kalma tehlikesi bulunmayan (C) bölgesine bakmalıyız. (C) bölgesi için (Killi toprak olduğundan dolaylı çökme riski var) deniliyor. Elbette kıyı şeridinde toprağın suya dayanması mümkün değil. Ancak, bu tehlike olsa bile kıyı şeridindeki 1, bilemediniz 2 metrelik alan için geçerlidir. Kaldı ki, bu konu tamamen teknik bir olaydır ve (C) bölgesi Zeugma`nın yüzde 70`ini oluşturuyor. (B) bölgesinde elde edilen sonuç ile (C) bölgesinde çok başarılı işler yapılacağına inanıyorum. (B) bölgesinde de işe başlarken tereddütler vardı. Ancak, kazı sonunda vazifesini yapmış insanların mutluluğunu yaşıyoruz. (C) bölgesinde de böyle olacağına inanıyorum. Zeugma`da, Türkiye`nin de ötesinde, dünyanın en iddialı ve kapsamlı kazı çalışması yapıldığı görüşündeyim. Bu görüş yalnız bizim değil, konuyu bilen herkesindir.” Sertok, zaman geçirilmeden (C) bölgesinde gelecek yıl başlatılacak çalışmaların planlamasının yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.effective change as part of organisation’s strategy. Of course, we threw some sites we built at Cogapp into the mix too.

Belkıs/Zeugma Antik Kenti , Gaziantep ili, Nizip İlçesi , Belkıs Köyü sınırları içerisinde Fırat Nehri’nin kıyısında yer alır. Yaklaşık 20 bin dönümlük arazi üzerine kurulmuş olan…

© 2024 TÜM HAKKI SAKLIDIR. by DENSEY